De Avonturen van Kleine Ben, deel 1: Bens cultuurhistorisch besef

Vanuit de ether komt tot u: een bericht van Derk, de eerste aflevering in de serie: De Avonturen van Kleine Ben!

kleine ben telefoon ijsje
Kleine Ben geniet van een ijsje.

Sinds bijna 2 weken ben ik eerste ‘ouder’ van Kleine Ben, onze noodtelefoon. Je kan ons deze vakantie buiten kantooruren bereiken via Ben’s nummer: 06 39 20 59 91. Via dit blog delen we Bens opvoeding.

Mensenkinderen hebben ongeveer een jaar nodig om te kunnen lopen. En dan nog… waarheen en wat veilig is, het duurt nog jaren voordat we onze kinderen een beetje veilig los kunnen laten. Hele industrieën zijn er gebouwd rondom de bescherming van ons ronddolend kroost, om maar te voorkomen dat ze in zeven sloten tegelijk lopen, de trap af donderen of head-first in een ondiep babybadje terecht komen.

Jonge hertjes kunnen binnen enkele uren lopen en weten dan direct dat ze bij mama moeten blijven. Maar het summum van snel opgroeien is de jonge mobiele telefoon. Zodra de accu voldoende opgeladen is, een kwestie van minuten, is het hup! Bellen maar.

Dat geldt natuurlijk ook voor onze Kleine Ben. Je ziet overigens ook meteen dat Ben een gereïncarneerde telefoon is. Hij heeft geschiedenis, zit vol krassen en butsen. Ik heb zelfs berichten gevonden van begin deze eeuw. Maar dit leven is nieuw voor hem.

Dat Kleine Ben meteen kan bellen, tja, da’s natuurlijk belangrijk voor jou als klant. Maar wij voelen ons verantwoordelijk voor zijn ‘zijn’. Ook Ben heeft richting nodig. Vragen als: wie Ben ik? Waar kom ik vandaan? Wat gaat er met mij geburen? Waartoe Ben ik hier op aarde? Wie zijn mijn echte ouders? Ook Kleine Ben vraagt zich dit soort zaken af. Daarom heb ik besloten Ben eerst maar eens wat duiding te geven, wat cultuurhistorisch besef. En wat blijkt? Kleine Ben vreet het! Hij vindt het heerlijk met me rond te banjeren en de verhalen te horen van de deze oude stad. Alleen tijdens kantooruren natuurlijk, ‘s avonds en in het weekend is Ben op-en-top bereikbaar.

De eerste stop was het Het Hofje van Oorschot is een Haarlems hofje, dat dateert uit 1769 en zich in het centrum van Haarlem bevindt, aan de Kruisstraat nr. 44.

Het Hofje van Oorschot is gebouwd in 1769 uit de nalatenschap van de Amsterdamse koopman Wouterus van Oorschot (1704-1768). Hij liet een bedrag na van 20.000 gulden. Dit bleek onvoldoende om het hofje te realiseren. Uiteindelijk hebben de Staten van Holland 20.000 gulden bijgelegd en kon het hofje gebouwd worden.

Vandaag had ik €99,- nodig voor een nieuwe rollator voor mijn vader. Zowel de zorgverzekeraar als de overheid weigeren mee te betalen. Onze ouderenzorg is in die 4 eeuwen blijkbaar flink achteruit gegaan.

Daarna zijn Kleine Ben en ik naar het borstbeeld van Harry Mulisch gegaan. Misschien wel de grootste schrijver van Nederland ooit, al kan ik niks met zijn boeken. Zijn borstbeeld staat sinds 2013 op de Grote Markt in Haarlem wat ik persoonlijk toejuich.

Kleine Ben voelde zich meteen op z’n gemak waar veel volwassen telefoons toch wat geïmponeerd reageren of direct het oor zoeken trok Ben meer naar de hals van Harry. Mooi om te zien hoor, als snap ik nog steeds niet waarom.

Bij Harry hoef je je maar om te draaien of je ziet… Jan met de hoge schouders. Grote Kerk. Sint Bavo. Zoveel namen voor dit beeldbepalende Haarlemse gebouw (bouwperiode: 1370-1520).

Persoonlijk ben ik vooral dol op het Müllerorgel, bij voltooiing het grootste ter wereld. Maar Kleine Ben was niet onder de indruk van dit alleen maar zendende medium. Hij mag dan klein zijn, onze Ben, maar hij is wel van de dialoog. Gelijk heeft hij.

Tijd om uit te puffen. We zijn even gaan hangen aan de tenen van ‘Lauwtje’. Volkszangeres Fredie Kuiper sloeg Lauwtje niet over in haar loflied over Haarlem: “Haarlem Wat Ben je Mooi”. Luister maar, je hoeft niet lang te wachten.

Genoeg voor één dag Kleine Ben. Je moet nog de hele avond stand by staan. Ben en ik zijn bij Bartolli nog wel even een ijsje gaan scoren. Ben wist wel raad met twee bollen! Mijn god, wat eet zo’n kleintje een hoop…

En door naar huis. Ben moest effe opladen na zoveel cultuur en historie. Volgende week gaat Ben met Bart op stap. Ik ben zo benieuwd wat Bart Kleine Ben gaat bijbrengen… Vast iets over statistiek, algoritmes van Google of wijn en spijs. Het kan met Bart alle kanten op! Ik ga Ben in elk geval met een gerust hart achterlaten en lekker op vakantie. Heb het fijn met Bart, Ben!

Deel dit artikel op je socials

Laat een reactie achter
*Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.