Wat is usability?

Usability gaat over de vraag of een website efficiënt, effectief en naar tevredenheid werkt. Usability heeft te maken met conversie-optimalisatie, en speelt een grote rol op het web. Als een bezoeker er bijvoorbeeld niet makkelijk achterkomt wát je nou eigenlijk levert, is de kans dat hij contact opneemt veel kleiner. Usability gaat dus over “snapt de bezoeker wat je wil, hoe hij informatie op je website kan vinden en hoe hij zijn doel uiteindelijk zijn moet bereiken?”

Neem vrijblijvend contact op!

Wat is conversie-optimalisatie?

Conversie-optimalisatie hangt sterk samen met usability, maar gaat “een stapje verder”. Dat je bezoekers weten wat ze moeten doen, wil namelijk nog niet zeggen dat ze het ook doen. Daar is conversie-optimalisatie voor. Een oranje knop werkt vaak beter dan een blauwe. Een rode werkt juist weer minder goed, want rood is een “gevaarlijke” kleur. Conversie-optimalisatie helpt je bij het overtuigen van je bezoekers, simpel gezegd. Het gaat daarbij niet alleen over de structuur van de informatie. Het gaat ook over het uitdragen van het juiste beeld, het op de goede manier vertellen van je verhaal. Is het voor de klant duidelijk waarom je doet wat je doet, wie je bent, hoe het werkt en waarom? Ook dat behoort tot usability of conversie-optimalisatie.

Schrijf je in voor de workshop Usability!

Usability en conversie-optimalisatie bij CutTheWeb

Bij CutTheWeb gaan we niet zomaar lukraak met kritiek op je website “schieten”. Soms lijken de resultaten van zo’n analyse namelijk heel tegennatuurlijk en gaan ze in tegen je eigen gevoel. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat een extreem simpele website heel goed converteert. We komen ook geregeld websites tegen die er schitterend uitzien, maar waarvan de eigenaren toch nul aanvragen binnenkrijgen. We hebben een protocol met 247 “regels” waar een website aan moet voldoen. Dit vullen we aan met eigen inzichten van onze experts, want niet alles is in regels te vangen – goede ideeën, bijvoorbeeld. Daarom doen we ook altijd suggesties ter verbetering.

Wil je weten wat je aan jouw website kunt verbeteren? Bezoek onze contactpagina of stuur een mailtje naar derk@cuttheweb.nl.